top of page
24019382-R8QXK.jpg

HJÄRTEVADSBRON

NATUR • ÄVENTYR • HISTORIA

EN UNIK UPPLEVELSE

Den stenbro som går österut mot Ljungby på väg 25 heter Hjärtevadsbron. Namnet kommer från en sägen som återberättas i Fredrik Ströms bok Folket i Simlångsdalen från 1912:

”På Marsjö bodde för långa tider sedan en riddar Ulv. Han hade bara ett barn, en flicka, och hon var den vänaste mö i trakten, visste folk. Så man kan förstå att många riddare tävlade om hennes hand!

Men ingen av dem gav hon sitt hjärta, utan en fiskargosse vid sjön. Då riddar Ulv erfor detta, grep honom en mäktig vrede, men dottern grät och sörjde, tills fadern bevekts och medgivit att fiskarsonen och den ädlaste av riddarna skulle få tävla om henne.

Från bron vid riddargården skulle fiskarsonen simma ned till Drömmars kulle, som låg vid sjöns andra ände. Riddaren skulle rida till samma ställe, följande stranden. Den av de tävlande som först nådde Drömkullens topp var segerherre.

Fiskarsonen kom först, men då han hunnit till bron, som låg vid Drömkullens fot, och skulle stiga ur vattnet för att hinna till toppen, stannade hans hjärtas slag. Därför heter bron Hjärtevadsbron och sjön Simlången.”

KONTAKT

KONTAKTA OSS

Destination Simlångsdalen
Brearedsvägen 15
310 38 Simlångsdalen

Telefon (Tallhöjden): 035 70 245

bottom of page