top of page
72640349-auC51.jpg

BOLMENBANAN

NATUR • ÄVENTYR • HISTORIA

EN UNIK UPPLEVELSE

Bolmenbanan är en cykel- och vandringsled mellan Halmstad i väst och Bolmen i öst. Banan var ett järnvägsspår som användes från 1889 fram till 1966 för att transportera skogsprodukter som fram tills dess hade transporterats med ox- och hästtransporter till Halmstad. 

Ett flertal byar och samhällen hade stationer under järnvägens stortid och de flesta stationshusen står idag kvar, om än renoverade och ombyggda. På kartan ovan kan du se hur banan går och var de större stationerna låg. Stanna till eller utgå ifrån Simlångsdalen, som på den tiden var ett viktigt stopp längs vägen med sin kända gästgivargård.
 
Vid stationen Ryaberg spelade Edvard Persson in filmen Stinsen på Lyckås och han och filmteamet åkte flera gånger till just Simlångsdalens gästgivargård för att festa. Edvard ska verkligen ha fattat tycke  för maten & drycken här och han skrev följande ord i gästboken:
 
"Om det är sant att det finns oaser i livets öken, så måste denna gästgivargård vara en av dem. - Här vill jag alltid vattna mina kameler!"

KONTAKT

KONTAKTA OSS

Destination Simlångsdalen
Brearedsvägen 15
310 38 Simlångsdalen

Telefon (Tallhöjden): 035 70 245

bottom of page