top of page
73038197-LCNbl.jpg

HIKE
IN
SIMLÅNGSDALEN

NATUR • ÄVENTYR • HISTORIA

EN UNIK UPPLEVELSE

Glöm WI-FI, minibarer och svettiga gym! I naturen får du istället fågelsång, vilda djur och frisk luft. Låt hjärnan andas och fyll på energin med en vandring. I Simlångsdalen kan alla hitta en vandringsslinga med rätt längd och svårhetsgrad.
Destination Simlångsdalens vandringsleder erbjuder promenader och dagsetapper för att upptäcka den halländska vildmarkens hjärta!

 

 

Simlången Runt - BLÅ - 8 km
Ledens östra sida går genom naturreservaten Bröda och Veka i delvis kuperad terräng med vackra bokskogar och vitsippshav på våren.
Längst i norr rundar leden Mahults Herrgård. Hela västra sidan av leden går på den gamla banvallen.

 

 

Klövaberget - BLÅ - 0,7 km
Du bör inte lida av höjdskräck när du smyger fram till Klövabergets 30 m höga och 100 m långa klippbrant. Förutom en kittlande känsla i magen får du en vidsträckt utsikt över Simlångsdalen. Toppen av klippan är en perfekt plats att avnjuta sin medhavda matsäck.

 

 

Gårdshultsleden - RÖD - 6,5 km
På denna runda kan man välja den västra- eller östra sidan av Assman och dessutom finns det tre avstickare - Brearedssjön runt, Smedhultaleden eller Kannestensrundan. 

 

 

Brearedssjön Runt - GUL - 4,2 km
Här går vandringsleden runt Brearedsjön, på den ena sidan i vacker bokskog och på den andra längs den nerlagda järnvägen, Bolmenbanan. Du passerar det gamla järnbruket Jöransfors på din väg. 

 

 

Danska Fall - BLÅ - 2,7 km
Ett av Hallands mest besökta naturreservat ligger på gångavstånd  från Simlångsdalens samhälle. I Danska Fall störtar ån Assmans vatten i trappstegsformationer ner i en djup ravin mellan stenar och klippor. Här finner du inslag av bok- och ekskog, tallmyr, sumpskog, sjöar och vattendrag i kupad terräng mellan kullar och dalgångar.

 

 

Gyltige - GUL - 3,2 km
Det gula spåret går på stigar och skogsbilvägar strax norr om Gyltige. I den västra delen av vandringsleden syns tydliga åsar med branta sluttningar. Dessa utgörs av sten, grus och sand och bildades vid isavsmältningen för ca 12 000 - 13 000 år sedan. Stora och små dödisgropar går att finna i terrängen. Gamla grustag vittnar om att material tagits härifrån till hus- och vägbyggen i närområdet. 

 

 

Gyltige, Röskeborundan - GRÖN - 11,3 km
Vandra längs rullstensåsar och plana områden på s​​​​​​tigar mot naturen runt Bårared och Rösekbo som bland annat har nyttjats som jordbruksmark under många generationer. Har man tur kan man här få se både tranor, vildgäss och annat vilt.  

 

 

Gyltige, Håraltsjön Runt - VIT - 13,2 km
Det vita spåret är den längsta vandringsleden som utgår från Gyltige och Simlångsgården. Väljer man att gå medsols så går leden först utmed den asfalterade vägen mot Lidhult för att efter en kort sträcka svänga av på en mindre skogsväg och sedan en mindre stig som går upp mot byn Håralt. 

 

 

Gyltige, Svaliltrundan - BLÅ - 10 km
Det blå spåret går upp mot den vackert belägna byn Svalilt med både ängs- och hagmarker omgivna av ståtliga bokskogar. På vägen till Svalilt passeras först Sutarebo och leden går i kanten av ett mycket kuperat naturreservat med bokskog och branta raviner. 

 

KONTAKT

KONTAKTA OSS

Destination Simlångsdalen
Brearedsvägen 15
310 38 Simlångsdalen

Telefon (Tallhöjden): 035 70 245

bottom of page