top of page
de6eeedb73feb3f0cbe5025139cb5159.jpg

PORSBJÄR

NATUR • ÄVENTYR • HISTORIA

EN UNIK UPPLEVELSE

I Porsbjär tävlar ljungklädda kullar, dimmiga kärr, skrovliga klippblock och mörka dalgångar om uppmärksamheten i ett av sydsveriges få orörda våtmarksområden. Det är blött, till och med under sommaren, så ta på dig vattentäta skor.

Vid den norra parkeringen börjar en stig som tar dig runt myren. På sommaren lyser hela fält upp i gult av myrliljan och senare blått av klockgentianan. På våtmarkerna kan du, med lite tur, se tranor, ljungpipare eller duvhök. Rör du dig in i barrskogen har du chansen att spana efter pärluggla, tjäder, orre eller nötkråka.

Vid den södra parkeringen ligger Laängen. Här växer den lågväxta dvärgbjörken och dytåg som är exempel på växter som normalt finns i fjällvärlden och norra Sverige. Dvärgbjörken har överlevt här sedan istidens tundra-vegetation, men Porsbjärs höga position över havet och den rikliga nederbörden gör att den fortfarande trivs här.

Hitta Hit:
Från väg 25 kör mot Ljungby. Vid Esmared, ta av till vänster mot skylten som hänvisar till naturreservatet. Följ skyltarna som leder till Porsbjärs södra parkering. Efter cirka 8 kilometer ligger en parkeringsficka längs vägen.
Den norra parkeringen hittar man lättast via kartan ovan eftersom vägskyltning saknas.

Djur & Natur:
Trana, ljungpipare, orre, grönbena, pärluggla, tjäder, nötkråka, dvärgbjörk, dytåg, sileshår, myrlilja och klockgentiana.

313 97 Simlångsdalen, Sverige

KONTAKT

KONTAKTA OSS

Destination Simlångsdalen
Brearedsvägen 15
310 38 Simlångsdalen

Telefon (Tallhöjden): 035 70 245

bottom of page